Круглий стіл «Наша єдність – наша зброя!» відбувся у Чернігові

18 січня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Софії та Олександра Русових відбувся круглий стіл, присвячений пам'ятним датам – Дню Соборності України та Дню пам'яті Героїв Крут.

На захід під назвою «Наша єдність – наша зброя!» завітали викладачі й студенти закладів вищої освіти міста: Північноукраїнського інституту імені Героїв Крут ПрАТ "ВНЗ «МАУП», Національного університету «Чернігівська політехніка», Пенітенціарної академії України, а також представники Українського інституту національної пам'яті в Чернігівській області, Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського й Чернігівського обласного пошукового науково-редакційного центру.

Модерували захід бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Валентина Куценко й кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри загальнонаукових, соціальних та поведінкових дисциплін Північноукраїнського інституту імені Героїв Крут ПрАТ "ВНЗ «МАУП» Павло Ямполець.

Засідання круглого столу розпочав Сергій Бутко з доповіддю «Соборність України і міфи російської пропаганди». Він наголосив на тому, як росія за допомогою пропаганди та міфів впливає на українське суспільство і як намагалася змусити забути про нашу боротьбу за державність.

«Злука УНР та ЗУНР: здобутки, прорахунки, уроки для сьогодення. Погляд через століття» – таку тему обрав для доповіді доцент, почесний професор Національного університету «Чернігівська політехніка», кандидат історичних наук Олександр Крук. Пан Олександр підкреслив, що головна мета дослідження української історії – не тільки пізнання й цікавість. Ключове завдання вивчення історії – аналіз подій, усвідомлення помилок та прорахунків. Ці дії дадуть можливість провести «роботу над помилками» заради кращого майбутнього.

Напрочуд цікавою для присутніх була також доповідь директорки Чернігівського обласного пошукового науково-редакційного центру Олени Потапенко, яка акцентувала на Чернігівщині, зокрема на джерелах соборності саме на теренах нашої області.

Також присутні заслухали виступи кандидата історичних наук, наукового співробітника Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського Віктора Негоди «Учасники бою під Крутами» і студентки І курсу Північноукраїнського інституту імені Героїв Крут ПрАТ "ВНЗ «МАУП» Єлизавети Варсегової «Пасіонарність та пасіонарії у боротьбі за незалежність і соборність української нації».

До обговорення долучилося багато молоді. Курсантка 115-ї навчальної групи юридичного факультету Пенітенціарної академії України Карина Сініченко виступила з доповіддю «Головна традиція Дня Соборності України – живий ланцюг». Курсант цієї ж групи Денис Волков розкрив тему «Формування студентських куренів та розклад сил перед боєм».

Не менш важливі теми обрали для доповідей студенти юридичного факультету Навчально-наукового інституту права і соціальних технологій Національного університету «Чернігівська політехніка». Тему «Незалежна Україна – основна мета діяльності Лонгина Цегельського» розкрила Анжеліка Москаленко, тему «Історія формування української нації: соборність»Іван Ясний. І на завершення тему «Консолідація українців як протидія викликам нації» висвітлив Михайло Демченко.

Учасники круглого столу констатували, що одна з підвалин нашої перемоги над агресором – соборність української нації, єдність і згуртованість.

Провідна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Катерина Денисенко презентувала книжкову експозицію «Без власної держави немає української нації», присвячену Дню Соборності України та Дню пам'яті героїв Крут. На цій книжковій виставці представлені різні за цільовим призначенням книги: офіційні, наукові, науково-популярні, навчальні й літературно-художні видання. Усі вони яскраво ілюструють історичні віхи формування нашої державності й допомагають глибше зрозуміти, що соборність, державність, суверенітет і незалежність – це фундамент для побудови демократичної держави, виживання та існування нації.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Павло Ямполець нагадав присутнім, що ми, українці, продовжуємо боротьбу за власну державу, незалежність і національну приналежність. І ми обов'язково здобудемо перемогу, адже наша єдність – наша зброя!

Організатори круглого столу – Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових; Північноукраїнський інститут імені Героїв Крут ПрАТ "ВНЗ «МАУП»; Національний університет «Чернігівська політехніка»; Пенітенціарна академія України; Український інститут національної пам'яті в Чернігівській області; Чернігівський обласний історичний музей імені Василя Тарновського; Чернігівський обласний пошуковий науково-редакційний центр.

Катерина Денисенко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?